Muzika e vendit tim, Shqiperia (udhetim permes kujteses)

William-Adolphe Bouguereau - Childhood Idyll (w/o frame)Sa prej jush i thot vetvetes: “ Sa do të doja të isha dhe një herë fëmijë!”.

Mua më ndodh shpesh. Ndoshta e them sepse kam kaluar një fëmijëri të mrekullueshme, e mbushur me momente të paharrueshme që sa herë i kujtoj më bëjnë të buzëqesh.

Nësë dikush do të më pyeste: “Po cilat kan qënë këto momente të paharrueshme”? 

Përgjigja ime do të ishte:

Kam lindur në një qytet të  vogel por shume magjepës të  Shqiperisë, Berat. Atje kam pasur fatin të degjoj zhrumën e erës përmbi një fushë me grurë. Jam ulur nën trungun e një pishë vetëm për të ndjër profumin e saj. Kam mbyllur pergjysëm sytë për të parë retë që kalonin ne qiell. Jam rrokullisur përmbi barin e sapoprerë. Kam dëgjuar zhurmën që gjyshi bënte me sëpatë porsa çante drutë.

Kam vrapuar nëpër rrugicat e qytetit dhe kam gërvishur gjunjët. Kam hipur mbi pemë për të mbledhur frytat e tyre. Kam pasur fatin të përqafoja një qengj të bardhë si bora. Jam bër me baltë duke luajtur. Me pak fjalë, kam degjuar meloditë dhe muziken e kësaj tokes sime, Shqipëri. 

Kam pasur fatin të rritem nga dy gjyshër dhe dy prindër special të cilët më kan përcjedh vlerat e vërteta të jetës dhe më kan mesuar të çmoj gjërat e vogla të jetës, të jem e thjeshtë dhe të eci gjithnjë me koken ulur. Të të dua pa interes dhe me zemërgjerësi, të jetoj në mënyrë të thjeshtë dhe të çiltër.

I uroj vetvetes që mos të humbas kurrë këto mësime të fëmijërisë dhe kujtimet e asaj vogëlushe që ende vazhdon të jetoj brënda meje. Uroj të vazhdoj të shoh të ardhmen time gjithnjë me ato sytë e vogelis.

Annunci
Pubblicato in Attualità, Blog | Contrassegnato , , , , , , , | Lascia un commento

Toponimi shqip ne pasaporta, problemi vazhdon

photo wikipedia

photo wikipedia

Abla Xhaferri

Problemi shfaqet per herë të parë në janar 2013, kur rreth 14 nëna dhe fëmijë shqiptarë, emigrantë në Greqi, ju ndalohet hyrja ne Athinë për shkak të toponimi-t në shqip në pasaportat e tyre.

Fëmijëve të lindur në Greqi, të shoqeruar prej nënave të tyre, nuk ju është lejuar të kalojnë pasi në pasaporta, vendlindja Greqi, është shkruar vetem në shqip dhe jo në gjuhën angleze Greece.

Autoritete greke pretendojnë që dhe qytetet ku femijët kanë lindur të jenë të shkruar në shqip por dhe në anglisht. Nje femijë i lindur ne Selanik te Greqi-së duhet të ketë të shkruar, ne pasaporten e tijë, edhe Thessaloniki Greece dhe jo vetem Selanik Greqi.

Çdo dokument i lëshuar nga shteti Shqiptarë shkruhen në gjuhën shqipe, por Greqia prej mëse një viti nuk e pranon më një dokument të tillë, në zbatim të një marrëveshjeje ndërkombëtare, të arritur para disa vjetësh. Shtetet e Bashkuara te Amerikës gjatë Konferencës për standardizimin e emrave gjeografike, kanë rekomanduar përdorimin e katalogut të emrave gjeografikë të vendeve të ndryshme, i cili u miratua në New York, në vitin 1998. Sipas këtij katalogu, në dokumenta zyrtare të gjithë emrat e Greqisë do shkruhen si në gjuhën greke, por të konvertuar me gërma latine; pra Thessaloniki për Selanikun, Kastoria për Kosturin, Florina për Follorinën, Kerkira për Korfuzin, Ioannina për Janinen etj. Së fundmi Greqia ka shtuar edhe një kërkesë të re, që edhe emri i shtetit Greqi, të shkruhet në anglisht, Greece.

Mesa duket gabimi është i Shqipërise që nuk ka aplikuar perdormin e katalogut të emravë gjeografikë të miratuar në New York. Faktikishtë, në një marrëveshje të veçantë të vitit 2000, ky problem ishte zgjidhur mes dy qeverive. Por kur Shqipëria ndërroj pasaportat në biometrike, marveshja e vitit 2000 u la në harresë. Paijsa e emigrantëve shqiptarë vazhdoj normalisht dhe shteti shqiptarë nuk zbatojë marrëveshjen mes pales greke dhe asaj shqiptare. Pra shteti jonë lejoi që fëmijët e emigrantëve në Greqi, të paisen me një pasaportë e cila nuk do pranohej nga autoritetet greke.

Gjithsesi nuk me takon mua të të thëm se cili shtet është gabim dhe cili jo, por duhet të theksoj që problemi ende vazhdon dhe ne horizont nuk duket asnjë zgjidhje. Fëmijëve akoma nuk ju lejohet të rikthehen ne Shqiperi dhe, bashkë me prindrit e tyre, ndihen si “te burgosur” sepse ju është cenuar e drejta për të levizur të lirë. Por jo vetëm kaq. Shumë prej këtyre femijeve nuk mund të ripersërisin lejet e tyre të qendrimit per shkak të këtijë problemi. Pra kemi të bëjmë më fëmijë, të lindur dhe te rritur në Greqi, që jetojnë si klandestin atje, pa pasur nje lejeqendrimi te vlefshme, nje pasaporte te pavlerë, pa një sigurim mjeksor, mjekë familje dhe asnjë asistencë sociale. Situata është vërtet shume keqe. Shteti shqipetarë duhet të gjejë një rrugëdalje sa më të shpejtë.

E vetmja gjë që mund t’ju them prindërve të ketyre femijëve është që të paraqisin shqetesimin e tyrë në autoritetet shqiptare, ambasada, ministrin e punëve te jashtme, dhe të bejnë çdo gjë që është e mundur që të arritur ndryshimin e emrave të qyteteve pa asnjë kosto nga xhepi i tyre.

Kjo çështje nuk mbyllet ketu, postimet mbi këtë situat do të vazhdojnë.

Pubblicato in Attualità, Blog, Notizie | Contrassegnato , , , , , , , , , , | Lascia un commento

Cosmetici, stop ai test sugli animali

cagnolino

cagnolino (Photo credit: Wikipedia)

Abla Xhaferri

Arriva lo stop ai test effettuato sugli animali per i cosmetici. Il parlamento Europeo ha firmato oggi il bando totale per i cosmetici. Da lunedì 11 marzo scatta il divieto in Europa di effettuare ogni tipo di test su animali vivi.

La lunga battaglia degli animalisti è finalmente giunta alla fine con una vittoria importante.

Il bando totale per i cosmetici non solo afferma il divieto di effettuare test sugli animali (conigli, topi e cani quelli più utilizzati nei test) ma obbliga i produttori a una maggiore attenzione verso gli ingredienti usati nei cosmetici.

Anche il simbolo della scadenza presente nei cosmetici sarà diverso, ovvero avrà un nuovo simbolo grafico, una clessidra.

Finalmente la sofferenza provata dai poveri animali è giunta alla fine.

Pubblicato in Attualità, Blog, Eventi, Notizie | Contrassegnato , , | Lascia un commento

One billion rising: Le donne unite contro il femminicidio

Abla Xhaferri

Il nostro pianeta è abitato da 7 miliardi di persone. La metà di questi 7 miliardi è composta da donne. Una donna su tre subisce violenze, viene picchiata o addirittura uccisa. Per questo motivo, oggi, oltre un miliardo di donne in tutto il mondo hanno parteciapato all’iniziativa One Billion Rising” “Un miliardo in rivolta” per dire basta alla violenza, agli abusi e al femminicidio.

L’idea di quest’iniziativa, unica nel suo genere, è partita da Eve Ensler l’autrice di “Vagina Monologues” e fondatrice di V-Day Movement.

Lo scopo principale di One Billion Rising è stato quello di raggiungere più paesi possibili per dare forza, dignità e coraggio a donne che ogni giorno vengono violentate da uomini, padri, mariti, fratelli. Traguardo raggiunto perchè a partecipare sono stati ben 203 paesi, dall’ Australia agli Stati Uniti, passando per l’India, il Bangladesh, Afganistan, Singapore, Africa ed Europa.

Un buon auspicio per andare avanti cercando di far sentire la nostra voce e ribellarsi ad ogni tipo di violenza, sia fisica che morale, perchè noi Donne sappiamo rialzarci e dire Basta. Se non ora, Quando???

Ecco la canzone che è stata ballata dalle Donne di 203 paesi.

Pubblicato in Attualità, Blog, Eventi, Notizie | Contrassegnato , , , | Lascia un commento